Çanakkale Boğazı’nda Şehit Olan Denizciler Törenle Anıldı
Türk denizcilik tarihinin en hüzünlü sayfalarından biri olan Dumlupınar ve Atılay denizaltı facialarında hayatını kaybeden denizciler, Çanakkale Boğazı’nda düzenlenen anlamlı törenlerle anıldı. 81’i Dumlupınar, 39’u Atılay denizaltısından olmak üzere toplam 120 şehit, 71 ve 82 yıl sonra bir kez daha minnetle anıldı.
Çanakkale Boğazı, 4 Nisan 1953 ve 14 Temmuz 1942 tarihlerinde yaşanan iki büyük denizaltı faciasıyla Türkiye'nin denizcilik tarihinde derin izler bırakmıştır. Bu yıl da, bu acı olaylarda şehit düşen denizciler için Çanakkale’de çeşitli anma törenleri düzenlendi.
Törenler Duygu Dolu Anlara Sahne Oldu
Törenin ilki, sabah saatlerinde "TCG Pirireis" denizaltısından, Dumlupınar'ın battığı Nara Burnu açıklarına çelenk bırakılmasıyla başladı. Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz ve Türkiye’nin ilk kadın amirali Tuğamiral Gökçen Yılmaz törende hazır bulundu. Şehitler anısına gemiden sirenler çalınırken, denize açılan "TCG Karabiga" gemisinden tören izlendi.
Şehitlikte Karanfiller Bırakıldı
Törene katılan protokol üyeleri, gaziler ve şehit yakınları daha sonra Çanakkale Deniz Şehitliği’ni ziyaret etti. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mustafa Kaya, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Amfibi Kolordu Komutanı Tümamiral Serhat Sözbir, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de törende hazır bulundu. Ziyaret sırasında şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.
12 Denizaltı Boğaz Geçişi Yaptı
Anma etkinlikleri kapsamında, Dumlupınar ve Atılay şehitleri onuruna 12 denizaltının katılımıyla Çanakkale Boğazı geçişi icra edildi. Bu geçişte Pirireis, Hızırreis, 1. İnönü, Burak Reis, Çanakkale, Gür, Anafartalar, Sakarya, Preveze, Dolunay, Doğanay ve Yıldıray denizaltıları yer aldı. Boğaz geçişini Çanakkaleliler, Deniz Müzesi Komutanlığı bahçesinden ve Kordon Boyu’ndan büyük bir ilgiyle izledi.
Unutulmayan İki Acı Olay
TCG Dumlupınar Faciası
4 Nisan 1953’te NATO tatbikatından dönen TCG Dumlupınar denizaltısı, Nara Burnu açıklarında İsveç bayraklı "Naboland" isimli yük gemisiyle çarpışarak battı. 22 denizciden sadece 5’i kurtulabildi, 81 denizci şehit oldu. Bu trajik olay, Türk halkının hafızasında derin bir yer edindi ve “Vatan sağ olsun” sözleriyle hatırlandı. O tarihten bu yana her yıl 4 Nisan, "Deniz Şehitlerini Anma Günü" olarak anılıyor.
TCG Atılay Faciası
14 Temmuz 1942'de ise Çanakkale’nin Morto Koyu açıklarında test faaliyetleri sırasında mayına çarpan TCG Atılay denizaltısı battı. Kazada 39 denizci şehit oldu. Olay, II. Dünya Savaşı yıllarında yaşanması nedeniyle kamuoyunda geniş yankı bulmuş ve Türk denizciliğinde kara bir leke olarak tarihe geçmişti.
Haber Merkezi
Ne Hissediyorsun?






