Taşıt Tutmasının Genetik Kökeni Tespit Edildi!

Feb 25, 2025 - 19:16
Feb 25, 2025 - 20:47
 0
Taşıt Tutmasının Genetik Kökeni Tespit Edildi!

Taşıt tutması, vücudun denge algılayıcı sisteminin parçaları olan iç kulak, gözler ve duyu sinirlerinin hareketi farklı algılamasından kaynaklanan bir rahatsızlık olarak biliniyor. Örneğin, hareket eden bir geminin içinde bulunurken iç kulak dalgaların hareketini hissederken, gözler bu hareketi görmediği için algılayamıyor. Bu duyular arasındaki uyuşmazlık, mide bulantısı, baş ağrısı ve terleme gibi semptomlarla kendini gösteren taşıt tutması (veya "hareket hastalığı") olarak tanımlanıyor.

Dünya genelinde 3 kişiden 1’ini etkileyen taşıt tutmasının kalıtsal olduğu bilinse de genetik kökenleri uzun süre boyunca çözülememişti. Ancak, ilk kez yapılan kapsamlı bir araştırma bu bilinmezi aydınlattı.

80.000 Genom Örneği İncelendi

Araştırmada, 80.000 kişiden alınan genom örnekleri incelenerek taşıt tutmasıyla ilişkili 35 genetik faktör keşfedildi. Bu faktörlerin çoğu, denge, göz, kulak ve kafatası gelişimiyle ilgili genlerde bulunurken, bazıları ise sinir sistemi ve glikoz dengesinde rol oynayan genlerde yer alıyor.

Çalışmanın dikkat çeken bir diğer bulgusu ise taşıt tutmasının kadınları 3 kat daha fazla etkilediği yönünde. Araştırmacılar, bu durumu kadınların hormonal yapısı ve sinir sistemi hassasiyetiyle ilişkilendiriyor.

Bu önemli buluş, taşıt tutmasına karşı daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine ışık tutarken, genetik faktörlerin rolünü anlamak için yeni araştırmalara da kapı aralıyor.

Haber Merkezi

Ne Hissediyorsun?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow