İnternet Neden Yavaş? Türkiye’deki Altyapı Sorunları

Son dönemde internet kullanıcıları, yüksek zamlar ve yavaş internet hizmetleri nedeniyle Türkiye'deki operatörlere yönelik tepkilerini dile getiriyor. Türkiye’de internet hızının dünya ortalamalarının gerisinde kalmasındaki en önemli faktörlerden biri olarak yetersiz altyapı yatırımları gösteriliyor.

Eylül 25, 2024 - 22:40
 0
İnternet Neden Yavaş? Türkiye’deki Altyapı Sorunları

Telekomünikasyon sektörü büyük gelirler elde ederken, altyapı yatırımları bu büyümeyle aynı hızda ilerlemiyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) verilerine göre, Türkiye telekom yatırımlarında dünyanın ilk 20 ülkesi arasında bile yer alamıyor. Türkiye’nin hedefi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak, ancak telekom yatırımlarında dünya devleriyle rekabet edebilmek için önemli bir yatırım atağına ihtiyaç duyuluyor.

Yetersiz Yatırımlar ve İnternet Hızındaki Gerilik

Türkiye’deki yıllık telekom yatırımı 2.46 milyar dolar seviyesinde kalırken, bu rakam Fransa’da 15.4 milyar dolar, Almanya’da ise 14.1 milyar dolar. Yatırımlar nüfusa oranlandığında, kişi başı telekom yatırımı açısından Türkiye; Yunanistan ve Bulgaristan gibi komşu ülkelerin bile gerisinde. Yunanistan, Türkiye’yi 3 kat, Bulgaristan ise 2 kat geride bırakıyor.

Bu yetersiz yatırımların bir sonucu olarak, Türkiye’de internet hızları hem mobil hem de sabit genişbant kategorilerinde dünya ortalamasının oldukça altında kalıyor.

Speedtest.net verilerine göre, Türkiye mobil internet hızında 58. sırada yer alırken, sabit genişbant hızında 106. sıraya kadar geriliyor. Türkiye’nin sabit genişbant hızının sadece 42.90 mbps olduğu düşünülürse, dünya ortalaması olan 94 mbps’nin oldukça gerisinde kalındığı görülüyor. Bu durum, altyapı eksikliğinin günlük internet deneyimini ciddi anlamda olumsuz etkilediğini gözler önüne seriyor.

Fiber İnternet Altyapısında Büyük Açık

Türkiye’nin en büyük altyapı sağlayıcılarından biri olan Türk Telekom başta olmak üzere, sektördeki operatörlerin fiber altyapı yatırımlarının da yetersiz olduğu dikkat çekiyor. Fiber internet altyapısında, Türkiye Asya ve Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde. Güney Kore gibi ülkelerle rekabet edebilmek için Türkiye’nin fiber hattını 4 kat artırarak 2 milyon kilometreye çıkarması gerekiyor. Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında ise Türkiye’deki fiber altyapı uzunluğu, AB ortalamasının yalnızca %5’i kadar.

Türkiye Ekonomisi İçin Büyük Kayıp

Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, Türkiye’nin dijitalleşme yatırımlarını artırmadığı takdirde her yıl 19 milyar dolar değerinde ekonomik kayba uğrayacağını belirtiyor. Yeterli altyapı yatırımları yapılmadığı sürece internet hızlarının yavaş kalması, yalnızca bireysel kullanıcıları değil, aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik büyüme hedeflerini de olumsuz etkiliyor.

Türkiye’nin Telekom Yatırımlarındaki Geri Kalmışlığı

Türkiye, ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerle kıyaslandığında, telekom yatırımlarında çok geride yer alıyor. ABD yıllık 88 milyar dolarla telekom yatırımlarında zirvede yer alırken, Türkiye yalnızca 2.46 milyar dolar yatırım yapabiliyor. Avrupa'da ise Fransa ve Almanya, Türkiye’nin çok önünde yer alıyor. Fransa yılda 15.4 milyar dolar, Almanya ise 14.1 milyar dolar harcarken, Türkiye bu ülkelerin seviyelerine yaklaşamıyor.

Daha Fazla Yatırıma İhtiyaç Var

Özetle, Türkiye’de internet altyapısı ve hızındaki sorunlar, operatörlerin yeterli altyapı yatırımı yapmamasından kaynaklanıyor. Yüksek fiyatlar karşısında kullanıcılar daha hızlı ve kesintisiz internet beklerken, mevcut altyapı bu beklentileri karşılayamıyor. Türkiye’nin telekom yatırımlarını artırması hem ekonomik hedeflere ulaşmak hem de internet kullanıcılarının taleplerini karşılamak için hayati önem taşıyor.

Haber Merkezi

Ne Hissediyorsun?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow